Overzicht van onze clubgeschiedenis

In 1951 werd RACING CLUB TIENEN BASKETBAL opgericht als onderafdeling van Racing Tienen Atletiek. Bedoeling was om ook in de wintermaanden verder aan sport te kunnen doen.

Het terrein bevond zich op Berberendael, achter het huidige KVK-stadion. Er werd natuurlijk in open lucht gespeeld en op “gestampte aarde” zoals in het aansluitingsformulier bij de Koninklijke Belgische Basketbal Bond staat. 

Eind jaren 50 werd verhuisd naar een nieuw terrein op “het goed van Blyckaerts”. Onder trainer Felix Rosemont werd tevergeefs gepoogd de poort naar 4de nationale te openen, maar in het seizoen 65-66 werd dan toch de titel veroverd in 1ste provinciale onder leiding van Brusselaar trainer-speler Bortels, waarna de club uitgroeide tot een vaste waarde in 4de nationale. Ook werd een eerste keer succes gekend met een damesploeg. 

In 1967 werd het terrein in de Reizigersstraat ingewisseld voor de zaal van de Patronage, waardoor onze club één van de eerste was om op een binnenterrein te spelen: op zondag om 17 uur, waarbij gerekend werd op de supporters van Racing Tienen die na de voetbalmatch afzakten naar “de basket”. 

Door allerlei tegenslagen staakte de club haar activiteiten. Gelukkig was er ondertussen een basketbalploeg opgericht in de Provinciale Normaalschool en een fusie tot "Racing Club PNT Tienen - 660" was een logische uitkomst in 1974. Onder het bestuur van voorzitter Max Neven, Roland Peetersille, Bob Brees en Albert Milis bracht coach Louis Casteels (broer van …) een frisse wind en werd al snel opgeklommen tot een toonaangevende rol in 1ste provinciale.

Een sterke damesploeg kwam de mannen het vuur aan de schenen leggen.

Daarnaast ontstond in 1984 uit een groepje pleintjesbasketters Basketbalclub (BBC) Tienen dat in 4de provinciale van start ging. In de loop van het seizoen '85-'86 kreeg BBCT versterking van heel wat spelers van "BC Hoegaarden" dat onverwachts de activiteiten stopzette. 

In 1990 besloot PNT de boeken te sluiten en alle spelers, uitrusting en stamnummer (660) aan BBC Tienen over te dragen. Door een gebrek aan ervaring bij het nieuwe bestuur eindigde het eerste seizoen met een degradatie naar 2de provinciale.
Door die overname ontstond echter wel een stevig gestructureerde basketbalclub, die als doel had iedereen de kans te geven om in Tienen basketbal te beoefenen.
Naast een seniorploeg en een ploeg “anciens”, werden jeugdploegen en opnieuw een damesploeg opgericht met als bezieler Gerda Quinten. Men speelde toen in de kazerne, PISO-zaal (ondertussen afgebroken).
Onder trainer Willy Boonen werd dan in 1997 de promotie afgedwongen naar 1ste provinciale om na 2 seizoenen opnieuw te zakken. 

Hal 2 in het Houtemveld werd nu onze thuisbasis.
Ondertussen kwam er de splitsing van de Belgische Basketbal Bond in een Vlaamse en Waalse federatie en op 4 mei 2003 wonnen wij onder coach Luc Mellaerts de 1ste editie van de Beker van Vlaams-Brabant. 

Op het einde van het seizoen 2009-2010 promoveerden wij onder trainer René Corbeels als 2de in de stand naar 2de Landelijke. De vreugde was van korte duur want de degradatie volgde onmiddellijk.
Ons jojo verhaal ging verder met een nieuwe promotie in 14-15 onder trainer Hans Schepers met opnieuw een degradatie het volgend jaar. 

In het seizoen 2018-2019 werden wij dan onder coach Ronny Faes oververdiend kampioen in 1ste provinciale na een thriller op het veld van grote concurrent Landen voor 400 supporters en brachten wij als kers op de taart een 2de maal de Beker mee naar Tienen.

Dit keer konden wij ons niet alleen handhaven in Landelijke maar werden wij 2de op het einde van een door Covid vroegtijdig afgesloten seizoen.
Deze 2de plaats bracht ons dit seizoen in 1ste Landelijke en wij verhuisden naar Hal 3 in het Houtemcomplex met parketvloer en tribune.
Een nieuwe kantine maakte de transformatie compleet.

Een nieuw hoofdstuk startte samen met het seizoen 2022-2023, weliswaar in 2e Landelijke, waarbij Brecht Ylen het roer overnam van Ronny Faes. Dient vermeld, Brecht is een rasechte BBCT-er, die de jeugdreeksen bij ons heeft doorlopen alvorens bij de seniorenploegen aan te treden.

Onze club werkt samen met ARKTOS – Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.

Waar wij voor enkele jaren 4 jeugdploegen hadden, groeiden wij, dankzij het harde werk van het jeugdbestuur en de jeugdcoördinator, door naar 2 seniorploegen, een recreantenploeg, 14 jeugdploegen en een Mulltimove-team.

 


  

  


 

  

  

  

  

 

 

Fotoalbums vind je HIER